pondelok 18. marca 2013

Olomoucke syrečky

Každý kraj má svoje typické pochutiny. Hanácka kuchyňa má svoje renomé nielen vo svojom regióne ale aj za hranicami Českej republiky.
Olomoucké syrečky patria medzi gastronomickú špecialitu, ktorej veru nie každy prišiel na chuť. A to je veru škoda. Tak ako má Taliansko svoj parmezán alebo Francúzsko camembert tak aj Česká republika Olomoucke syrečky.

Vyrábajú sa v Lošticiach v Olomouckom kraji a vyznačujú sa silnou vôňou až zápachom a žltou farbou. Syrečky sú jediným českým syrom s výraznou, prenikavou chuťou, ktorá je závislá od stupňa prezretia a môže sa pohybovať v rozmedzí od jemnej až po zreteľne výraznú, a tvoria neodmysliteľnú časť českej kuchyne.

Syrečky sa vyrábajú z nesyreného, kyslého tvarohu a okrem soli sa nepoužívajú žiadne konzervačné látky.

Olomoucké syrečky sú vďaka veľmi nízkemu obsahu tuku (okolo 1%) vhodné pre dietetickú stravu.

Recept:

100g syrečkov, 100 g másla, 1 cibuľka, posekaná petrželová vňať, mletá červená paprika, soľ.

Máslo rozotrieme a pridáme jemne rozotretý syr, na drobno posekanú cibuľku ochutíme sľou a červenoi paprikou. Všetko dobre rozmiešame. Natierame na chclieb a posypeme posekanou petrželovou vňaťou.

Foto: © Chmee2

Muzeum pravých olomouckych syrečkov

0 komentárov:

Zverejnenie komentára