.jpg/360px-Olomouck%C3%A9_tvar%C5%AF%C5%BEky_(1).jpg)
Olomoucké syrečky patria medzi gastronomickú špecialitu, ktorej veru nie každy prišiel na chuť. A to je veru škoda. Tak ako má Taliansko svoj parmezán alebo Francúzsko camembert tak aj Česká republika Olomoucke syrečky.
Vyrábajú sa v Lošticiach v Olomouckom kraji a vyznačujú sa silnou vôňou až zápachom a žltou farbou. Syrečky sú jediným českým syrom s výraznou, prenikavou chuťou, ktorá je závislá od stupňa prezretia a môže sa pohybovať v rozmedzí od jemnej až po zreteľne výraznú, a tvoria neodmysliteľnú časť českej kuchyne.
Syrečky sa vyrábajú z nesyreného, kyslého tvarohu a okrem soli sa nepoužívajú žiadne konzervačné látky.
Olomoucké syrečky sú vďaka veľmi nízkemu obsahu tuku (okolo 1%) vhodné pre dietetickú stravu.
Recept:
100g syrečkov, 100 g másla, 1 cibuľka, posekaná petrželová vňať, mletá červená paprika, soľ.
Máslo rozotrieme a pridáme jemne rozotretý syr, na drobno posekanú cibuľku ochutíme sľou a červenoi paprikou. Všetko dobre rozmiešame. Natierame na chclieb a posypeme posekanou petrželovou vňaťou.
Foto: © Chmee2
Muzeum pravých olomouckych syrečkov
0 komentárov:
Zverejnenie komentára