pondelok 21. mája 2012

Zostavujeme menu pre priateľov

Tak ako výtvarné umenie, maľba či socha predchádzalo aj kulinárske umenie vývojom. Od zložitých tabul v renesancii až po jednoduché menu v súčasnosti.
Nie len móda ale aj tabuľa s pred 100 rokmi by sa v dnešnej zrýchlenej dobe asi ťažko dodržiavala. Koľko do nás lekári hučia aby sme boli skromnejší a pripravili si svoju starobu v dobrom zdraví a nie pokrútený reumatizmom či artritídou. Preto aj posedenie priateľov pri dobrom jedle sa nesie v jednoduchosti. O to je zaujímavé ako sa hostiteľ vysporiada s úlohou pripraviť vynikajúce menu.
Nikdy neprizývajme k stolu viac ako osem ľudí. Aj tento počet je dosť veľký, aby sme každému ulahodili. Samozrejme partia ľudí sa už dostatočne pozná, aby vedela čo sa od koho dá očakávať. Sem tam sa nájde aj nový člen, ktorí zapadne do kolektívu. O to je to vzácnejšie lebo je to obohatenie ducha.
Vybrať hlavné jedlo je veru ťažká úloha. Musí chutiť každému. Ale dajme si jednu základnú otázku, majú všetci jednakú chuť? Tak toto musíme vedieť, aby sme vedeli zostaviť hlavný výber jedla. Zapneme v činnosť všetky naše mozgové bunky, bystrosť, svoj inštikt a hlavne odvahu.
Keď máme vybratých hostí s ktorými chceme byť spolu, porozmýšľame nad chodom. Sem tam bude primerane ťažké sem tam rafinovo jemné. Skrátka hosťom nepovieme čo pripravujeme ale necháme to na moment prekvapenia. By ste sa divili, ako vedia oceniť obyčajne uvarené bravčové kolienka s červenou paprikou, horčicou a chrenom. Preto sa nerozpakujte urobiť aj to najobyčajnejšie jedlo. Pripravené s láskou vytvorí vynikajúcu atmosféru. A o to ide. Posedieť pri vínku prebrať všetko čo nás zaujíma, zabaviť sa. Užite si to.

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára