pondelok 21. mája 2012

Dusené hovädzie

Dusenie je vrcholom kulinárskeho umenia. Táto technika potrebuje veľa času ale dokážeme vytvoriť fantastický svet vôni. Iste niekto bude oponovať že sa da udusiť mäso za chvíľu napríklad kuracie. Ale mi sa teraz pozrime na kráľa duseného mäsa a to hovädzie.

Boeuf mode

Ako názov vraví bude to pravá francúzska kuchyňa.

U mäsiara si dajme odrezať tak do 1,5 kg dobrého hovädzieho mäsa. Poprosíme mäsiara aby nám ho pripravil vo forme kocky. Doma si ho ešte prešpikujeme slaninkou.

Do ťažkého hrnca vhodíme trochu másla a pásky slaninky. Keď začne masť dýmiť tak vieme, že vtedy je na vrchole svojej práce kedy z neho máme najväčší úžitok. V tejto chvíli vložíme osušené mäso do hrnca. Počkáme až sa mäso zbarví do červena, vtedy karamelizuje cukor z mäsa. Postupne kocku mäsa obraciame a opečieme do červena každú stranu. Keď to máme opečené zo všetkých strán osolíme a pridáme pohár teplej vody.

A teraz nastane tá pravá umelecká časť. Do hrnca dáme všetky možné vône, ktorá nám da príroda alebo domáca záhradka. Cibula, cesnak, tymián, bobkový list, petržel, estragón, mrkva, muškát, zázvor, hrebíček, rozmarýn, fenykel, majoránka, šalotka a kerblík.
No a ešte to zlepšíme a miesto vody pridajme pohár burgundského vína. Ale aby mäso dostalo aj tu svoju mazlavosť, tak na začiatku pridáme hneď aj ak sme nezabudli kúpiť telaciu nožku ale stači aj koža z bravčového mäsa. Nie veľká ale primeraná. Prikryjeme ťažkou pokriekvou. Ak ju nemáme tak dávame pozor aby nam pri duseni sa voda všetka nevyparila a mäso sa nepripálilo. Preto vašou úlohou bude priemerne raz za pol hodiny nadvihnuť pokriekvu, za čo budete odmenený vôňou duseného mäsa prehltnete zbiehajúce sa slinky a prilejete za pohár vody. Prečo vlastne tam dávame aj kožu? Aby sme vedeli, po štyroch hodinách varenia sa želatina dokonale rozpustí v štáve a presiakne celým mäsom.

Keď je mäso takmer hotové prichystáme si dva štamprle koňaku. Jeden nalejeme do hrnca a druhý doprajeme sebe. Veď sme sa tým natrápili a zaslúžime si malú odmenu.

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára