Zúčastnil som sa víkendového hodovania Slovak food festivali, ktorí sa konal na Bratislavaskom hrade. Zaujal ma jeden pekný fialovo orientovaný stánok. Pristavil som sa, povypytoval som sa, ochutnal a podávam vám malú správu o jednom zaujímavom ovocí. Toto ovocie ma zaujalo už len z toho princípu, že pre svoje cesty hľadám dokonale výživný produkt, ktorí má ešte tú vyhodu, že udržiava človeka čulého. Keďže sa dodáva aj v práškovej forme a dokonale spracovaný tzv. lyofilizovanním, t.j. sušenia potravinových produktov mrazením, zachováva si takto všetky hodnoty. Samozrejme že si sušenú formu vyskúšam napríklad v čokoláde, ktorú som tu nedávno prezenatoval. Porobím pár experimentov a potom vás tu budem o tom informovať s výsledkami.
Domorodné obyvateľstvo tento produkt používal ako energetický povzbudzovač pri love a ako aj afrodiziakum. Navyše pomáha budovať silný imunitný systém, bojovať s infekciami, ochraňovať srdce a čo je dôležité, napomáha k postupnému znižovaniu hmotnosti. Toľko propagačný materiál firmy a poďme sa naňho pozrieť bližšie.
V dažďovom pralese, na brehoch rieky Amazonky, prechádzajúc štátom Brazílie, rastie palma, čerpajúc bohaté živiny z pôdy a tvoriac malé fialové bobuľky. V nedotknutom, prírodou vytvorenom ekosystéme, kde sú pôdy bohaté na organické živiny a prvky, kde sa rastliny a živočíchy vyskytujú vo svojej čistej, prírodnej podobe, rastúc presne tak, ako by to malo na tomto svete vyzerať.
Açai (čítaj: asají) je lahodné brazílske bobuľovité ovocie tmavofialovej farby. Chuťou a vôňou pripomína čokoládu a lesné plody. Má bohatú špecifickú chuť a vysoké nutričné hodnoty. Açai, patrí medzi produkty, ktoré môžeme rôzne používať. Toto ovocie oslovuje ľudí, ktorí sa radi starajú o to, čo do svojích úst vložia.
Açai je náročné na spracovanie a to ho robí vzácnym mimo regiónov, v ktorých rastie. Ovocie Açai sa pre export spracúva do podoby mrazenej drene a prášku.
Môžeme ho použiť v nealko nápojoch, alkoholových nápojoch alebo ako výdatné raňajky spolu s ovocím a müsli. Açai sa pripravuje na rôzne spôsoby. Používa sa pri výrobe lahodného jedla, osviežujúcich koktailov, džúsov, zmrzlín a iných chutných pokrmov. Açai je vhodné ako prvé jedlo dňa. Podľa tradičnej brazílskej receptúry ho získavame v podobe mrazenej drene. Ovocie açai sa zaraďuje za jednu z najzdravších potravín na našej planéte.
Nutričné hodnoty Açai
Açai je zaujímavý vďaka svojmu jedinečnému zloženiu.
Hovorí sa o ňom ako o jednom z najkomplexnejších prírodných plodov z dôvodu vysokého obsahu: antioxidantov
vlákniny (viac ako 40 %)
nenasýtených mastných kyselín omega 6 a omega 9
ôsmich aminokyselín
vitamínov: A, B1 (tiamín ), B2 ( riboflavín ), B3 ( niacín ), C, E ( tokoferol ), D
minerálnych látok: železa, kalcia, fosforu a draslíka, ktorý je najhodnotnejším minerálom v açai plodoch
bielkovin a proteínov v podobnom zložení ako má vajíčko
Açai obsahuje minimálne štrnásť ráz viac antioxidantov ako surový špenát a dvadsať až tridsať ráz viac antokyanidov ako červené víno. Už 26 gramov čistého açai stačí na pokrytie dennej odporúčanej dávky antioxidantov.
Foto: © Laco Zachar
použitý materiál: propagačný materiál Acaimania Europe sro
Vyhľadávať v tomto blogu
Články na diely
Culinary
Diary travel
Česko
Čína
Francúzsko
Chorvátsko
India
Maďarsko
Rakúsko
Slovensko
Taliansko
Prebraté články
Culinary
Culinary - Obsah
varecha.pravda.sk
Language
Deutsch
English
Français
Magyar
Pусский
Fotografie
wikipedia
Panoramio
Pinterest
Česko
Čína
Francúzsko
Chorvátsko
India
Maďarsko
Rakúsko
Slovensko
Taliansko
Prebraté články
Culinary
Culinary - Obsah
varecha.pravda.sk
Language
Deutsch
English
Français
Magyar
Pусский
Fotografie
wikipedia
Panoramio
Rôzné články, PR
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
variť
(20)
víno
(14)
dobré jedlo
(13)
dietetika
(12)
sommelier
(12)
koreniny
(10)
zážitok
(10)
czechtourism
(8)
liečivé
(8)
biele
(6)
tajomstvo
(6)
zelenina
(6)
Japonsko
(5)
delikates
(5)
kuchárska kniha
(5)
moravská kuchyňa
(5)
odšťavovať
(5)
surové
(5)
sušené
(5)
syr
(5)
petržel
(4)
sushi
(4)
vitarián
(4)
zdravie
(4)
Liečivé byliny
(3)
aróma
(3)
cestoviny
(3)
chudnuť
(3)
ementál
(3)
hosť
(3)
mrkva
(3)
ocot
(3)
ryža
(3)
vitamíny
(3)
šéfkuchár Horák
(3)
Bratislava
(2)
afrodiziaka
(2)
chardonnay
(2)
curry
(2)
cvikľa
(2)
hostiteľ
(2)
stevia
(2)
2 vydanie
(1)
hrnčeková váha
(1)
kari
(1)
mušle
(1)
Máte tip kde dobre varia? Navštívime, ochutnáme, popíšeme, nafotíme
píšte: lacozachar(at)gmail(dot)com
píšte: lacozachar(at)gmail(dot)com
Motto:
„Sebeléčení či obnovení mechanismu seberegulace může člověk začít v devadesáti, padesáti nebo deseti letech, není v tom rozdíl. Důležitější je, že se člověk dokáže, pokud chce, skutečně sám ze svých problémů vyhrabat. Je to jen otázka času - kolik času tomu chce on sám aktivně dát,“ (Anonymus)
Archive
-
▼
2012
(81)
-
▼
mája
(22)
- Riasy ako korenina
- Brazílska káva
- Açai
- Zapekané slimáky
- Ach tie raňajky
- Odšťavovač Champion 2000 +
- Čokoláda do trópov
- Zeleninová polievka na dva krát
- Uhorkový šalát
- Opekané kačacie prúžky
- Fondue
- Dusené hovädzie
- Telacia nožička v rosole
- Varíme v horúčave
- Zostavujeme menu pre priateľov
- Povinosť hosťa
- Povinosť hostiteľa
- Dobré rady čínskej kuchyne
- Tajomstvo varenia
- Na úvod
- Obsah: Koreninová záhradka
- Obsah: Sommelier
-
▼
mája
(22)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára