piatok 25. mája 2012

Zapekané slimáky

Rýchly recept na dnešný večer :)

Čakám návštevu a keďže sú to dobrý známi, tak sa patrí niečo jednoduché a dobre pripraviť.

Pozriem do špajzy čo tam všetko je, pozriem do ladničky čo tam ešte ostalo po celom týždni. Na nákup sa mi nechce, tak treba poskladať z toho čo dom dal. Aha, konzerva slimákov. No to by bol dobrý základ. A keďže sa v ladničke našli ešte rôzne druhy syra, tak je rozhodnuté.

Zapekané slimáky.

Do hlinenej glazovanej misy, alebo jenskeho skla, ktoré môžeme dať do vyhriatej trúby alebo mikrovlnky, naplníme postupne tento obsah. Potriem celé vnútro olivovým olejom. Roztlačím cesnak a potriem celú misu a vyložím pokrájaným syrom na plátky. Otvorím konzervu so slimákmy a dám na tanier. Každého slimáka zabalím ešte do syra samostatne :) Na spodok dám trochu bylinkového másla a naložím slimáky do misy. Okorením čierným korením. Keďže to mám pripravene dám to do ladničky a počkám až hostia prídu. Treba to podávať horúce a čerstvo upečené.

Druhú vec ktorú si pripravím sú pizzové tyčinky. Jednoducho, hladká múka, jedno vajíčko, trochu soli, trochu sodabicarbóny a voda. Zamiesim cesto, nechám trochu odpočinuť. Vyváľkam malý plátok asi tak 2 cm a narežem centimetrové pásiky, ktoré ešte trochu "vyšulam" dám na namastený pekáč a upečiem do zlatova.

Tretiu vec, ktorú podám spolu so slimákmi bude nivová omáčka. Pripravujem až v tedy, kěd sú hostia usadený a čakajú na zázrak večera :) Najpvr dám do rozohriatej trúby asi na 20 minút piecť slimáky. Dávam pozor do vtedy, kým mi nezačne vrch syra farbiť sa do zlata. To viem že sa môže vybrať a podávať. Medzi tým si pripravím nivovú omáčku. Zoberieme sladkú smotanu, dáme pomaly zohrievať. Ako sa zohrieva rozdrobím do toho syr Nivu a za stáleho miešania nechám rozpustiť. Občas pozriem do trúby ako sa slimáky zapekajú. Syr sa topí v trúbe, druhý syr sa topí v hrnci, v ladničke sa chladí Tramín červený a už aj môžem podávať.

Každý dostane pred seba malú zohriatu misku, polievkovú lyžicu, malú vidličku. Polievkovou lyžicou si vylupne slimaky a dá na svoj tanierik. Jednou rukou nabera s tyčinkou nivovú omáčku, druhou rukou sa snaží nabrať vydličkou slimáka. Syr sa ťahá, všetko sa ťahá, horúce to je, polepený sme ale vynikajúce to je. Zapíjame chladením vínkom.

Tak aj vám dobrú chuť.



Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára