pondelok 21. mája 2012

Povinosť hosťa

Skúsim, hlavne mladým povedať pár slov. Pri pozvaniach zažijete spústu psiny ale aj sklamaní. Preto si nikdy nerobte ilúzie, aby ste neboli sklamaní. Lebo sklamaní zle zažívajú a potom sa divia že im je špatne.
Preto ak Vás niekto pozve, domov, na oslavu, recepciu, bude to znieť cynický ale odhadnite hostiteľa, čo asi od neho môžete očakávať. Či si dáte doma nejaké predjedlo alebo ste si istý, že sa najete do prasknutia.
Preto keď už vstúpite do "predsiene", tak sa nedopusťte už žiadneho priestupku. Čo sa týka správneho stolovania ako používať príbor, obrúsok tak to nechám na odbornejšiu literatúru, kde sa adept toho dozvie viac. Pokiaľ sa chce pohybovať v spoločnosti, doporučujem kurz. Ale keď už vkročil nepoučený, tak si treba počínať opatrne a pomaly pokukovať po susedoch, kto čo a ako urobí.

Musím sa tu zmieniť o jednej úsmevnej príhode, ktorá sa stala v Prahe. Ešte ako študenti sme sa ubytovali na tú dobu vo veľmi luxusnom hoteli. Na stole bolo pre nas v tu dobu nesmierne množstvo pohárov, príborov misiek a čuduj sa svete aj miska s teplou vodou. Veru priznám sa nikto nevedel na čo to je. Keď sme dostali na obed kuracie menu a profesorky videli ako si poniektorí namiesto toho aby umyli v tej vode ruky začali ju piť, tak ich obchádzali mdloby. Viete si predstaviť čo s nami robili. A keď sme prišli domov, okamžite nám pripravili niekoľkodňový kurz slušného správania nie len pri stole. Takýto kurz je vynikajúci spôsob ako nerobiť "faux pas". Toto len na margo toho aby ste nerobili pri stole hlúposti.

Všetko jedzte z mierou. Polievky si nedávajte dva a viac krát aj keby bola neviem ako dobra. Prečo? Pretože by ste si naplnili žalúdok a čo ostatné? Kam to dáte?
Predovšetkým pite s mierou víno. Víno nie je pre labužníka nápoj. Je to úžasne korenie ktoré nám poskytol Bakchus. Čo nás ešte môže čakať? Vedľa nás sú veľakrát ľudia, ktorých nepoznáme. Ako začať konverzáciu? Začnite s jedlom a téma pomaly na celý večer od cestovania kde sme boli čo sme jedli až po ankedoty.
Preto majte mieru vo všetkom aby ste spravili dokonalý dojem a pozvania sa budú len tak hrnúť. Lebo niet nad príjemného spoločníka.

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára