pondelok 21. mája 2012

Uhorkový šalát

Viem, každý pozná uhorku aj čo sa dá s ňou robiť. Ale mám chuť tu čosi o nej aj napísať. Tak uvidím, či sa Vám to bude páčiť, či jej vynikajúce vlastnosti využijete alebo nie. A mali by si to prečítať aj mladé dievčata a dámy , ktorým záleži na peknej pleti. Uhorka je totiž vynikajúci tónizačný prostriedok na tvár.

Uhorky su báječné jedlo v čase horúčav. Maju vynikajúcu vlastnosť. Ochladzujú organizmus. Ale samozrejme pokiaľ to preženieme soľou tak z jej efektu nebude nič. Prečo? Soľ ako taká zadržuje v organizme vodu. Uhorka je zelenina, ktorá sa dá jesť ako pokrm samostatný alebo ako súčasť jedla vo forme šalátu. Hovoríme o surovej šalátovej uhorke.

Tak poďme na to. Kúpim uhorku a očistím ju. Potom ju rozkrojim na poly a jadierka z nej dam von. Zoberiem struhak a nastruham ju na tenke plátky. Trochu posolím aby uhorka pustila vodu. Odložim na bok asi na dve hodiny. Potom vytlačím vodu zvlášť do pohára to bude na umývanie tváre. Z vytlačenej uhorky môžme pripraviť niekoľko druhov vynikajúceho šalátu.

Sladkokyslý šalát:
Do troch deci vody dám polievkovú lyžicu kryštálového cukru a octu. Pridám štipku soli dobre premiešam. V mise kde je nakrájana uhorka dám rozotretý cesnak a zalejem. Posypem červenou paprikou a čierným korením. Po pol hodine podávam.

Uhorkový šalát s paradajkami:
Do misy s nakrájanou uhorkou primiešam nakrájané na mesiačiky paradajky. Prilejem za lyžicu olivového oleja a premiešam. Posypem čierným korením mletým a červenou paprikou. Dobre premiešame necháme v chlade odstáť.

Uhorkový šalát so smotanou:
Tento typ šalátu som jedol všade na juhu slovenska. Pripravuje sa veľmi jednoducho a v horúcom počasi veľmi dobre osvieži.
Olúpanú veľkú uhorku, zbavenú jadier a nakrájanú na tenke plátky upravenú ako je napísané vyššie, pridáme trochu estragonu, červenej mletej papriky, lyžicu octu a za kelímok smotany. Premiešame, trochu okoreníme a je to vynikajúce.

Uhorka je pre svoj vysoký obsah vody, veľmi dobrá cez horúčavy. Jednak schladi organizmus a pomáha kolobehu vody. Preto sa nesmieme diviť ža sa sem tam trochu "prebehneme".

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára