pondelok 4. mája 2015

Tekvicové semienka

Semienka z vnútra tekvice sú síce pri vybratí slizké, ale po vysušení a orestovaní z nich máme výborné občerstvenie s použitím sójovej omáčky získame ydravé slané chrumkanie..... Semienka sa jedia vrátane škrupiny. Môžu sa rozdrviť a pridávať do pečiva. Tekvicové semienka skvelým spôsobom, ako získať viac bielkovín, železa, zinku a horčíka. Horčík pomáha stabilizovať krvný tlak, spevňuje kosti a znižuje stres. Muži ocenia obsah fytosterolov, ktoré vedú k zmierneniu prejavov zväčšenej prostaty. Okrem toho, že tekvicové semienka sú ideálne pri problémoch so zväčšenou prostatou, či ako prevencia pred chrípkou, pomáhajú aj pri žalúdočných problémoch, problémoch s obličkami a mechúrom, reume či srdcovocievnych ochoreniach. Vhodné sú aj pre diabetikov a ľudí s vysokým cholesterolom. Nenasýtené mastné kyseliny, ktoré tekvicové semienka obsahujú sú nevyhnutné pre ľudský organizmus. Dôležité sú najmä pre tvorbu vitamínu D, ale aj niektorých hormónov a bunkových stien.
Selén, ktorý tekvicové semienka obsahujú, pomáha pri ochoreniach močových ciest. Celkovo majú tieto semienka močopudné účinky. Rovnako sa tekvicové semienka odporúčajú jesť aj pri neplodnosti, ochabnutých svaloch, klimaxových ťažkostiach či tkanivových zmenách.
Aminokyselina tryptofan je citlivá na tepelné spracovanie. V tekvicových semenách má svoje zastúpenie vo veľkej miere. A preto konzumácia surových tekvicových semiačok je jej ideálnym zdrojom. Táto aminokyselina totiž vplýva na hladinu serotonínu, a teda ovplyvňuje náladu. Nedostatok zas spôsobuje depresiu. Tekvicové semienka majú však i protiparazitické účinky. Dokážu paralyzovať napríklad pásomnice či škrkavky.

Naučte sa tieto semienka používať pri varení či pečení, alebo chrumkať surové. Získate tak veľa významných látok a pomôžete svojmu telu. Je to pritom jednoduché, sem-tam ich požite do šalátu, strúhanky na obaľovanie, mletých jedál, kaší, do cesta a pod. Takto sa môžu stať pravidelnou súčasťou vášho jedálnička....
  

alebo zavítajte do našej pripravovanej praktickej školy zdravia, kde vás všetko naučíme...

http://www.ezocesta.sk


  

0 komentárov:

Zverejnenie komentára