Ľanové semienka by sa mali pomlieť, aby telo mohlo prijať živiny ukryté pod tvrdým obalom. Jedlo s ľanom ponúka orechovú chuť a pri zmiešaní s tekutinou vzniká hladký gel. Preto je ľan vhodným doplnkom do pečiva, obzvlášť ak potrebujete nahradiť vajcia. 30 g ľanových semienok obsahuje takmer 8 g vlákniny, 12 g mastných kyselín a asi 1/4 dennej odporúčanej dávky horčíka. Semienka sú zdrojom energie, znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu. Ľanové semienka je vhodné uchovávať v chladničke. Ak sú semená vystavené dlhšiu dobu bežnému vzduchu, dochádza k štiepeniu polynenasýtených tukov, čo vedie k zníženiu omega-3 mastných kyselín a kyseliny linolovej, ktoré prospievajú srdcu.

Naučte sa tieto semienka používať pri varení či pečení, alebo chrumkať surové. Získate tak veľa významných látok a pomôžete svojmu telu. Je to pritom jednoduché, sem-tam ich požite do šalátu, strúhanky na obaľovanie, mletých jedál, kaší, do cesta a pod. Takto sa môžu stať pravidelnou súčasťou vášho jedálnička....
alebo zavítajte do našej pripravovanej praktickej školy zdravia, kde vás všetko naučíme...
0 komentárov:
Zverejnenie komentára