Víno a sýry - doporučené a vhodné kombinace
Tabulka vhodných a doporučených kombinací odrůd vína a typů sýrů.
prebratý článok
TICHÁ BÍLÁ VÍNA:
Veltlínské zelené: tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu - ementál, eidam, gouda, Zlatá Praha…
Neuburské: polotvrdé a tvrdé sýry holandského typu s kořením - eidam, gouda,Leerdammer…
Ryzlink vlašský: tvrdé sýry typu čedar - Chester, Cantal, Laguiole… zrající sýry, sýry typu trapist - Bel paese, Reblochon, Blaťácké zlato…
Sauvignon: polotvrdé sýry holandského typu - gouda, eidam (i uzený), Archivní sýr, Zlatá Praha… tvrdé ovčí a kozí sýry - Pecorino, oštěpek...
Sylvánské zelené: tvrdé sýry - ementál, Gruyere, Beaufort, Moravský bochník… čerstvé ovčí a kozí sýry - feta, brynza, balkánský sýr…
Rulandské bílé: tvrdé sýry - Parmigiano reggiano, ementál, Gran Moravia, Primátor… tvrdé kozí sýry - Picodon, Crottin de Chavignol…
Rulandské šedé: tvrdé sýry - Parmigiano reggiano, ementál, Gran Moravia, Primátor… zrající sýry, sýry typu trapist - Reblochon, Bel paese, Blaťácké zlato… uzené pařené sýry - oštěpek, Parenica, Koliba…
Ryzlink rýnský: tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu (i uzené) - ementál, eidam, Madeland … zrající sýry, sýry typu trapist - Munster / Geromé, Oud Brugge, Pere Joseph, Hermadur …
Chardonnay: tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu - Gruyere, Beaufort, eidam, gouda... tvrdé ovčí a kozí sýry - Pecorino, Manchego, Picodon …
Malvazia: čerstvé sýry, gervais s ovocem, Čerstvý kozí sýr…
Malverina: čerstvé sýry, gervais s ovocem, Čerstvý kozí sýr…
Müller-Thurgau: čerstvé sýry s ovocem a ořechy… čerstvé ovčí a kozí sýry - Zieger, brynza, balkánský sýr, Čerstvý kozí sýr …
Veltlínské č.: rané čerstvé sýry - Mascarpone, Ricotta…
Aurelius: tvrdé ovčí sýry - Pecorino, Manchego, Kefalotiri… sýry s dvojí plísní - Cambozola, Vltavín…
Pálava: uzené a pařené sýry - Kaškaval, Mozzarella, Koliba… sýry s modrou plísní - Bleu d´Auvergne, Gorgonzola, Zlatá Niva…
Irsai-Oliver: čerstvé sýry s ovocem a ořechy… sýry s modrou plísní - Bleu d´Auvergne, Gorgonzola, Zlatá Niva…
Muškát: čerstvé sýry - Mascarpone, gervais… sýry s modrou plísní - Stilton, Gorgonzola, Zlatá Niva…
Tramín: sýry s modrou plísní - Roquefort, Gorgonzola, Paladin… zrající sýry, sýry typu trapist - Port Salut, Brigand, Maroilles,
Blaťácké zlato…
TICHÁ ČERVENÁ VÍNA:
Rulandské modré: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín… tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu - ementál, Pecorino, Moravský bochník…
Modrý Portugal: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Premier… polotvrdé sýry holandského typu - eidam, gouda, Madeland, Archivní sýr…
Cabernet Sauvignon: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín… sýry s modrou plísní - Roquefort, Bleu d´Auvergne, Paladin…
Cabernet Moravia: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín… polotvrdé sýry holandského typu - gouda, eidam, Leerdammer, Madeland…
André: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín…
Zweigeltrebe: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Premier…
Frankovka: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Géramont… polotvrdé sýry holandského typu s kořením - eidam, gouda, Zlatá Praha...
Svatovavřinecké: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín… sýry s dvojí plísní - Cambozola, Vltavín...
Neronet: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín…
Laurot: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Géramont…
Merlot: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín… zrající sýry, sýry typu trapist - Port Salut, Reblochon, Bel paese, Hermadur…
Alibernet: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Premier… sýry s dvojí plísní - Cambozola, Vltavín…
Z láskavým povolením: wineofczechrepublic.cz
© Milan Magi. Všechna práva vyhrazena.
Súvisiace články: Sommelier
Vyhľadávať v tomto blogu
Články na diely
Culinary
Diary travel
Česko
Čína
Francúzsko
Chorvátsko
India
Maďarsko
Rakúsko
Slovensko
Taliansko
Prebraté články
Culinary
Culinary - Obsah
varecha.pravda.sk
Language
Deutsch
English
Français
Magyar
Pусский
Fotografie
wikipedia
Panoramio
Pinterest
Česko
Čína
Francúzsko
Chorvátsko
India
Maďarsko
Rakúsko
Slovensko
Taliansko
Prebraté články
Culinary
Culinary - Obsah
varecha.pravda.sk
Language
Deutsch
English
Français
Magyar
Pусский
Fotografie
wikipedia
Panoramio
Rôzné články, PR
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
variť
(20)
víno
(14)
dobré jedlo
(13)
dietetika
(12)
sommelier
(12)
koreniny
(10)
zážitok
(10)
czechtourism
(8)
liečivé
(8)
biele
(6)
tajomstvo
(6)
zelenina
(6)
Japonsko
(5)
delikates
(5)
kuchárska kniha
(5)
moravská kuchyňa
(5)
odšťavovať
(5)
surové
(5)
sušené
(5)
syr
(5)
petržel
(4)
sushi
(4)
vitarián
(4)
zdravie
(4)
Liečivé byliny
(3)
aróma
(3)
cestoviny
(3)
chudnuť
(3)
ementál
(3)
hosť
(3)
mrkva
(3)
ocot
(3)
ryža
(3)
vitamíny
(3)
šéfkuchár Horák
(3)
Bratislava
(2)
afrodiziaka
(2)
chardonnay
(2)
curry
(2)
cvikľa
(2)
hostiteľ
(2)
stevia
(2)
2 vydanie
(1)
hrnčeková váha
(1)
kari
(1)
mušle
(1)
Máte tip kde dobre varia? Navštívime, ochutnáme, popíšeme, nafotíme
píšte: lacozachar(at)gmail(dot)com
píšte: lacozachar(at)gmail(dot)com
Motto:
„Sebeléčení či obnovení mechanismu seberegulace může člověk začít v devadesáti, padesáti nebo deseti letech, není v tom rozdíl. Důležitější je, že se člověk dokáže, pokud chce, skutečně sám ze svých problémů vyhrabat. Je to jen otázka času - kolik času tomu chce on sám aktivně dát,“ (Anonymus)
Archive
-
▼
2012
(81)
-
▼
júla
(18)
- Krevetové Temari Sushi
- Sushi ryža
- Sushi ocot
- Japonské recepty
- Hrnčekový prevod váh
- Cestoviny
- Rafinované cestoviny
- Koreninová záhradka - Červená paprika
- Sommelier - Merlot
- Jablkovo-višňová maková štrúdla
- Vademecum zdravej výživy
- Sommelier - Spájame víno a syr
- Sommelier - Aromatický kruh vína
- Sommelier - Víno a jídlo
- Granátové jablko - elixír
- Cukor náš každodenný
- Sommelier - Modrý Portugal
- Uhorky - kvasáky
-
▼
júla
(18)
Syry sú najlepšie s fľašou dobrého bieleho vína :-D . Syry máme domáce, len tá vinice nám tu chýba, aby sme si mohli robiť aj vlastné víno. Chováme jednu kravu, tá pre našu potrebu bohato stačí. Z časti mlieka robím domáce jogurty, smotanu, syry, maslo, tých možností na spracovanie je naozaj veľa. Už som si zvykla na to, že máme tieto produkty domácej a za tú ich chuť mi tá práca stojí :-) . Kravu som si vždy priala. Je to nádherné zviera. Ktoré síce vyžaduje dostatok krmiva a starostlivosti, ale oodvďačí sa tým najlepším mliekom :-) .
OdpovedaťOdstrániť