piatok 13. júla 2012

Sommelier - Spájame víno a syr

Víno a sýry - doporučené a vhodné kombinace

Tabulka vhodných a doporučených kombinací odrůd vína a typů sýrů.

prebratý článok









TICHÁ BÍLÁ VÍNA:

Veltlínské zelené: tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu - ementál, eidam, gouda, Zlatá Praha…

Neuburské: polotvrdé a tvrdé sýry holandského typu s kořením - eidam, gouda,Leerdammer…

Ryzlink vlašský: tvrdé sýry typu čedar - Chester, Cantal, Laguiole… zrající sýry, sýry typu trapist - Bel paese, Reblochon, Blaťácké zlato…

Sauvignon: polotvrdé sýry holandského typu - gouda, eidam (i uzený), Archivní sýr, Zlatá Praha… tvrdé ovčí a kozí sýry - Pecorino, oštěpek...

Sylvánské zelené: tvrdé sýry - ementál, Gruyere, Beaufort, Moravský bochník… čerstvé ovčí a kozí sýry - feta, brynza, balkánský sýr…

Rulandské bílé: tvrdé sýry - Parmigiano reggiano, ementál, Gran Moravia, Primátor… tvrdé kozí sýry - Picodon, Crottin de Chavignol…

Rulandské šedé: tvrdé sýry - Parmigiano reggiano, ementál, Gran Moravia, Primátor… zrající sýry, sýry typu trapist - Reblochon, Bel paese, Blaťácké zlato… uzené pařené sýry - oštěpek, Parenica, Koliba…

Ryzlink rýnský: tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu (i uzené) - ementál, eidam, Madeland … zrající sýry, sýry typu trapist - Munster / Geromé, Oud Brugge, Pere Joseph, Hermadur …

Chardonnay: tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu - Gruyere, Beaufort, eidam, gouda... tvrdé ovčí a kozí sýry - Pecorino, Manchego, Picodon …

Malvazia: čerstvé sýry, gervais s ovocem, Čerstvý kozí sýr…

Malverina: čerstvé sýry, gervais s ovocem, Čerstvý kozí sýr…

Müller-Thurgau: čerstvé sýry s ovocem a ořechy… čerstvé ovčí a kozí sýry - Zieger, brynza, balkánský sýr, Čerstvý kozí sýr …

Veltlínské č.: rané čerstvé sýry - Mascarpone, Ricotta…

Aurelius: tvrdé ovčí sýry - Pecorino, Manchego, Kefalotiri… sýry s dvojí plísní - Cambozola, Vltavín…

Pálava: uzené a pařené sýry - Kaškaval, Mozzarella, Koliba… sýry s modrou plísní - Bleu d´Auvergne, Gorgonzola, Zlatá Niva…

Irsai-Oliver: čerstvé sýry s ovocem a ořechy… sýry s modrou plísní - Bleu d´Auvergne, Gorgonzola, Zlatá Niva…

Muškát: čerstvé sýry - Mascarpone, gervais… sýry s modrou plísní - Stilton, Gorgonzola, Zlatá Niva…

Tramín: sýry s modrou plísní - Roquefort, Gorgonzola, Paladin… zrající sýry, sýry typu trapist - Port Salut, Brigand, Maroilles, Blaťácké zlato…

TICHÁ ČERVENÁ VÍNA:



Rulandské modré: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín… tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu - ementál, Pecorino, Moravský bochník…

Modrý Portugal: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Premier… polotvrdé sýry holandského typu - eidam, gouda, Madeland, Archivní sýr…

Cabernet Sauvignon: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín… sýry s modrou plísní - Roquefort, Bleu d´Auvergne, Paladin…

Cabernet Moravia: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín… polotvrdé sýry holandského typu - gouda, eidam, Leerdammer, Madeland…

André: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín…

Zweigeltrebe: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Premier…

Frankovka: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Géramont… polotvrdé sýry holandského typu s kořením - eidam, gouda, Zlatá Praha...

Svatovavřinecké: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín… sýry s dvojí plísní - Cambozola, Vltavín...

Neronet: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín…

Laurot: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Géramont…

Merlot: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín… zrající sýry, sýry typu trapist - Port Salut, Reblochon, Bel paese, Hermadur…

Alibernet: měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Premier… sýry s dvojí plísní - Cambozola, Vltavín…

Z láskavým povolením: wineofczechrepublic.cz
© Milan Magi. Všechna práva vyhrazena.

Súvisiace články: Sommelier

1 komentárov:

  1. Syry sú najlepšie s fľašou dobrého bieleho vína :-D . Syry máme domáce, len tá vinice nám tu chýba, aby sme si mohli robiť aj vlastné víno. Chováme jednu kravu, tá pre našu potrebu bohato stačí. Z časti mlieka robím domáce jogurty, smotanu, syry, maslo, tých možností na spracovanie je naozaj veľa. Už som si zvykla na to, že máme tieto produkty domácej a za tú ich chuť mi tá práca stojí :-) . Kravu som si vždy priala. Je to nádherné zviera. Ktoré síce vyžaduje dostatok krmiva a starostlivosti, ale oodvďačí sa tým najlepším mliekom :-) .

    OdpovedaťOdstrániť