Leto nám fičí plnou parou. Trhoviská sa prehýbajú od čerstvej zeleniny a ovocia. Ceny niektorých produktov klesli na únosnú mieru tak poďme si urobiť lahôdku, ktorá nás dokáže v lete osviežiť "kvasáky".
Kvasáky patria medzi mliečne kvasené zeleniny. Kvasená uhorka ale aj rôzna zelenina pôsobia najlepšie, keď ju konzumuje pravidelne v malých dávkach, napríklad ako prílohu k jedlu, alebo len tak ako chuťovku. A to nie len, keď sa stihneme spoločenský unaviť.
Len námatkovo si pozrime čo taká kvasená zelenina urobí v organizme:
regeneruje črevnú sliznicu
udržuje rovnováhu v zložení žaludočných šťiav
zlepšuje trávenie
napomáha udržaniu acidobazickej rovnováhy
posiľuje imunitu
podporuje krvotvorbu
je zdrojom cenných vitamínov
Veru je to veľmi prospešné pre nás.
Ale poďme už nášmu receptu.
Začíname jednoducho, do hrnca vložíme toľko kameňov, koľko budeme robiť fliaš. Zalejeme vodou a pridáme ocot.
Dobre prevaríme. Medzi tým ako nám budu kamene sa variť a následne chladnúť, si pripravíme všetky ingredencie.
Uhorky dobre umyjeme. Do fľaše postupne naukladáme chlieb, cesnak, cibuľu, kôpor, umyté uhorky. Naplníme vodou a osolíme, primerane, nepreháňame. Niektoré recepty určujú koľko soli má byť a môžete sa sklamať lebo budú presolené. Ak ich robíte prvý krát, urobte si to podľa seba, druhy krát to už bude ono. Dávajte si pozor aby vody bolo aspoň 2 cm pod vrchnákom. Keď začne produkt kvasiť môže nám vytiecť. Keď je všetko hotové teda naplnené, zaťažíme uhorky umytými kameňmi. Dáme na parapetu okna a prikryjeme servítkou. Po troch až piatich dňoch, treba ochutnať vznikne vynikajúci, osviežujúci produkt. Pokiaľ ho dáte skvasiť do tieňa, ostanú uhorky pekne zelené, len to dlhšie trvá.
Keď nám uhorky pekne vykvasili, vyberieme ich a kvas zlejeme cez husté sitko a pre istotu dáme aj hustú gázu. Potrebujeme odstrániť, všetky zbytky ako je kôpor, chlieb...
Potom uhorky vložíme do čistej fľaše naspäť, zalejeme scedeným kvásom a odložíme do chladničky.
Dnes som prišiel z cesty domov, bolo hrozne teplo a tak som siahol od chladničky. Na stole mám kvasáčiky a pomaly koštujem. Medzi tým píšem tento článok pre vás. Je to vynikajúce, je to osviežujúce.
Vyskúšajte to aj vy.
© Photo: Laco Zachar
Vyhľadávať v tomto blogu
Články na diely
Culinary
Diary travel
Česko
Čína
Francúzsko
Chorvátsko
India
Maďarsko
Rakúsko
Slovensko
Taliansko
Prebraté články
Culinary
Culinary - Obsah
varecha.pravda.sk
Language
Deutsch
English
Français
Magyar
Pусский
Fotografie
wikipedia
Panoramio
Pinterest
Česko
Čína
Francúzsko
Chorvátsko
India
Maďarsko
Rakúsko
Slovensko
Taliansko
Prebraté články
Culinary
Culinary - Obsah
varecha.pravda.sk
Language
Deutsch
English
Français
Magyar
Pусский
Fotografie
wikipedia
Panoramio
Rôzné články, PR
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
variť
(20)
víno
(14)
dobré jedlo
(13)
dietetika
(12)
sommelier
(12)
koreniny
(10)
zážitok
(10)
czechtourism
(8)
liečivé
(8)
biele
(6)
tajomstvo
(6)
zelenina
(6)
Japonsko
(5)
delikates
(5)
kuchárska kniha
(5)
moravská kuchyňa
(5)
odšťavovať
(5)
surové
(5)
sušené
(5)
syr
(5)
petržel
(4)
sushi
(4)
vitarián
(4)
zdravie
(4)
Liečivé byliny
(3)
aróma
(3)
cestoviny
(3)
chudnuť
(3)
ementál
(3)
hosť
(3)
mrkva
(3)
ocot
(3)
ryža
(3)
vitamíny
(3)
šéfkuchár Horák
(3)
Bratislava
(2)
afrodiziaka
(2)
chardonnay
(2)
curry
(2)
cvikľa
(2)
hostiteľ
(2)
stevia
(2)
2 vydanie
(1)
hrnčeková váha
(1)
kari
(1)
mušle
(1)
Máte tip kde dobre varia? Navštívime, ochutnáme, popíšeme, nafotíme
píšte: lacozachar(at)gmail(dot)com
píšte: lacozachar(at)gmail(dot)com
Motto:
„Sebeléčení či obnovení mechanismu seberegulace může člověk začít v devadesáti, padesáti nebo deseti letech, není v tom rozdíl. Důležitější je, že se člověk dokáže, pokud chce, skutečně sám ze svých problémů vyhrabat. Je to jen otázka času - kolik času tomu chce on sám aktivně dát,“ (Anonymus)
Archive
-
▼
2012
(81)
-
▼
júla
(18)
- Krevetové Temari Sushi
- Sushi ryža
- Sushi ocot
- Japonské recepty
- Hrnčekový prevod váh
- Cestoviny
- Rafinované cestoviny
- Koreninová záhradka - Červená paprika
- Sommelier - Merlot
- Jablkovo-višňová maková štrúdla
- Vademecum zdravej výživy
- Sommelier - Spájame víno a syr
- Sommelier - Aromatický kruh vína
- Sommelier - Víno a jídlo
- Granátové jablko - elixír
- Cukor náš každodenný
- Sommelier - Modrý Portugal
- Uhorky - kvasáky
-
▼
júla
(18)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára