Dnes je Jána, jeden z najmocnejších dní ako vraví ezoterika. V tento deň, sa zbierajú najmocnejšie pôsobiace liečivé rastliny. V tento deň je aj posledným dňom ako si urýchlene pripraviť orechový likér.
Botanické meno orecha Juglans regia je odvodené od latinských slov:
Jupiter – rímsky boh,
glans – každý plod podobný žaluďu,
regia – kráľovský
V Ríme a Grécku boli orechy známe v 2. – 1. storočí pred n. l. Do ostatnej Európy ich zaniesli a rozšírili rímske légie. Pravlasťou orechov sú oblasti západného Stredomoria, západná Ázia smerom k Afganistanu až po západnú oblasť Číny. U nás sa orechy pestujú v okresoch južného a západného Slovenska, najviac spomínaný orech kráľovský.
Orechy majú široké použitie, vnútorne, vonkajšie použitie a ako cenný kulinársky produkt.
Orech pôsobí posilňujúco na organizmus a pomáha pri vyčerpanosti. Využíva sa pri chorobách žalúdka a čriev. Zastavuje krvácanie týchto orgánov a ukľudňuje opuchnutú sliznicu. Pomáha tiež pri silnej a dlhotrvajúcej menštruácii.
Dnes si pripravíme likér, ktorý sa nám veľmi zíde v jesenných či jarných mesiacoch. Toto obdobie je totiž najproblematickejšie pre náš žalúdok.
Tak poďme do toho.
Pripravíme si zelené orechy, lieh - stačí vodka, klinčeky, celá škorica.
Orechy dobre umyjeme v tečúcej vode a nakrájame na mesiačiky. Zoberte si aj rukavice alebo aspoň starú handru. Orechy veľmi farbia kožu. Preto sa aj používa extrakt na výrobu opaľovacích krémov a olejov. Ale to sme trochu odbočili.
Ja používam na 1/2 l vodky 21 orechov priemernej veľkosti.
Na doske ich nakrájame na štyri časti a naložíme do čistého umytého pohára.
Naložíme orechy, klinčeky a celú škoricu.
Zalejeme vodkou, dobré uzavrieme. Pretraseme a dáme na slnečné teplé miesto macerovať.
Počas troch týždňov budeme pohár premiešavať každý deň. Po tomto čase likér zlejeme a orechy znova zalejem vodkou. Odložím do špajzi. Keď sa minie likér, alebo keď je chuť tak sa dá zahryznúť aj do orechov. Je to výborná pochúťka aj keď po nej nesmieme jazdiť autom.
Foto: © Laco Zachar
Vyhľadávať v tomto blogu
Články na diely
Culinary
Diary travel
Česko
Čína
Francúzsko
Chorvátsko
India
Maďarsko
Rakúsko
Slovensko
Taliansko
Prebraté články
Culinary
Culinary - Obsah
varecha.pravda.sk
Language
Deutsch
English
Français
Magyar
Pусский
Fotografie
wikipedia
Panoramio
Pinterest
Česko
Čína
Francúzsko
Chorvátsko
India
Maďarsko
Rakúsko
Slovensko
Taliansko
Prebraté články
Culinary
Culinary - Obsah
varecha.pravda.sk
Language
Deutsch
English
Français
Magyar
Pусский
Fotografie
wikipedia
Panoramio
Rôzné články, PR
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
variť
(20)
víno
(14)
dobré jedlo
(13)
dietetika
(12)
sommelier
(12)
koreniny
(10)
zážitok
(10)
czechtourism
(8)
liečivé
(8)
biele
(6)
tajomstvo
(6)
zelenina
(6)
Japonsko
(5)
delikates
(5)
kuchárska kniha
(5)
moravská kuchyňa
(5)
odšťavovať
(5)
surové
(5)
sušené
(5)
syr
(5)
petržel
(4)
sushi
(4)
vitarián
(4)
zdravie
(4)
Liečivé byliny
(3)
aróma
(3)
cestoviny
(3)
chudnuť
(3)
ementál
(3)
hosť
(3)
mrkva
(3)
ocot
(3)
ryža
(3)
vitamíny
(3)
šéfkuchár Horák
(3)
Bratislava
(2)
afrodiziaka
(2)
chardonnay
(2)
curry
(2)
cvikľa
(2)
hostiteľ
(2)
stevia
(2)
2 vydanie
(1)
hrnčeková váha
(1)
kari
(1)
mušle
(1)
Máte tip kde dobre varia? Navštívime, ochutnáme, popíšeme, nafotíme
píšte: lacozachar(at)gmail(dot)com
píšte: lacozachar(at)gmail(dot)com
Motto:
„Sebeléčení či obnovení mechanismu seberegulace může člověk začít v devadesáti, padesáti nebo deseti letech, není v tom rozdíl. Důležitější je, že se člověk dokáže, pokud chce, skutečně sám ze svých problémů vyhrabat. Je to jen otázka času - kolik času tomu chce on sám aktivně dát,“ (Anonymus)
Archive
-
▼
2012
(81)
-
▼
júna
(18)
- Koreninová záhradka - Curry
- Sommelier - Chardonnay
- Polievka - Bigos
- Sommelier - Rulandské šedé
- Orechový likér
- Sommelier - Tramín červený
- Mak prevencia či fáma
- Plnené pečené kolienko
- Pomóóóóc horúčavy
- Zemiakové klobásky
- Rýchly syrový šalát
- Čo viete všetko o káve?
- Nepečený dezert
- Liečivé byliny v kuchyni
- Karas na masti
- Prečistime si organizmus
- Cvikľa
- Špargľa
-
▼
júna
(18)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára