sobota 16. júna 2012

Pomóóóóc horúčavy

Prichádza čas letný, čas horúčav a treba sa s tým vedieť vyrovnať. A stále dookola sa ma pýtajú, ako to že som tou horúčavou ne ni zmorený. Tak vám tu dám pár informácii, ktoré vám môžu pomôcť preklenúť tropické teplá.

Už som sa tu zmieňoval ako sa dá ochrániť a schladiť jednoducho organizmus.



1) melón, uhorka, citrusy
2) horúci čaj
3) štiplavé papričky, papriky

Ale keďže sme tvor lenivý a skúšame to všelijako inak, tak potom sa divíme, že máme úpal, hnačky, sme unavený... A tomu sa dá jednoducho pomôcť, doplniť elektrolyty.

Čo sú to elektrolyty, ako pôsobia v organizme? Na to tu nieje priestor. Ale používa sa pre rýchlu regeneráciu organizmu a prevenciu dehydratácie.

Elektrolyt tiež vyrovnáva stratu minerálnych látok nie len pri hnačkách ale aj pri svalovej únave, metabolickej záťaži organizmu a v prípadoch, keď hrozí prehriatie organizmu (napr. z tepla). Zabraňuje dehydratácii organizmu a tým aj možným zdravotným problémom. Elektrolyty podávam aj môjmu psovi. Preto je čiperná a v pohode.

Mám pre vás jednu radu, radu keď idete do prírody, mesta či do práce. Tak ako som vám tu ukázal výrobu čokolády, ktorá sa netopí, tak vám ukážem čo použiť v rýchlosti ako elektrolyty. Je samozrejme, že sa dodržuje pitný režim. Sladké vody či minerálky sú vždy problémom, na jednej strane nás smädí o to viac. Minerálka, pokiaľ nevieme či nám prospieva tak doporučujem obyčajnú vodu.

Základom balíčka, ktorý ťahám stále so sebou je kuchynská soľ, hroznový cukor a sodabicarbóna. Ale vždy sa snažím mať v torne aj pár sáčkov "Kuliška". Možno sa zasmejete že to je pre batoľatá, ale ako prevencia proti dehydratácii. A na nabudenie organizmu nie je nič lepšie ako toto.

Takže v skratke, ak nemám Kulíška pri sebe tak určite vždy hroznový cukor, kuchynskú soľ a sodabicarbonu. Do pol litra vody dám kávovú lyžičku hroznového cukru, pol lyžičky soli. Dobre potrepem aby sa rozpustilo. Ak chcem aby to bublalo, pridám lyžičku sodabicarbóny. Toto je základ ktorý okamžite pomôže vyrovnať stav elektrolytov v organizme. Ak to chceme dochutiť vytlačíme jeden citrón alebo pomaranč.

Netreba trpieť, treba len vedieť ako s tým teplom vybabrať.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára