piatok 1. júna 2012

Špargľa

Už starý Rimania poznali špargľu, pretože Plínius píše: "Kus špargly z Raveny váži tretinu libry." No vtedajšia libra mala len súčasných 370g. Aj Rabelais vo svojom Pantagruelovi vraví o pestovaní špargle. Takže jej história poznania a používania v kuchyni je poriadne stará.

Špargľa má okrem gastronomických predností tiež aj veľa výhod, ktoré nám pomôžu po zdravotnej stránke.

- Antioxidanty prítomné v špargle, zabráňujú rastu rakovinových buniek v tele.
- Obsah minerálnych látok v šťave špargly je tiež užitočná pri hladine cukru v krvi.
- Špargľa je tiež dobrá pre srdce. Dostatočné množstvo špargľovej šťavy zamiešaný s medom, ak sú konzumované dvakrát trikrát za deň, je zdravé pre srdce.
- U špargli bolo tiež zistené, že bráni roztrúsenej skleróze, napomáha ako mocné diuretikum močovému mechúru a močovým cestám.
- Špargľa je tiež užitočná pre ľudí, ktorí trpia vysokým krvným tlakom, pretože ho znižuje.
- Okrem toho je tiež prínosom pre dojčiace matky, pomáha zvyšovať tvorbe materského mlieka.
- Špargľa má tiež antivírusové a anti plesňové účinky.

Vyrábal sa z neho aj sirup z piatich koreňov. Tak prestaňme sa už baviť a poďme do kuchyne.

Prechádzajú cez trh, kúpil som dva balíky špargle. Odrežem drevené konce tak, aby boli stejne veľké a ošúpem. Umyjem vo vode. Špargľa sa dá variť dvoma spôsobmi. Na pare alebo vo vode. Pravdu povediac na pare je to lepšie lebo si zachová kvalitnejšie živiny. Ale keďže "parák" nemám tak ich dám do vriacej slanej vody. Prikryjem a občas pichnem vidličkou či už nie je mäkke. Akonáhle vidlička prejde dužinou, vytiahnem, zlejem vodu a necham v teple.

Tak a teraz ako sa dá podávať špargľa: S máslom, so smotanou, po holandsky, polsky či flámsky. No ale ako to je s tými poslednými. Ukážem vám ako si to spraviť so smotanou a po holandsky.

Špargľa so smotanou.

Uvarenú teplu špargľu naukladám do misy, ktorú môžem dať do vyhriatej trúby. Keďže špičky sú dané jednako, tak ich polejem zohriatou smotanou. Celé to posypem struhaným syrom a nešetrím. Bielu časť špargle prikryjem omasteným papierom a špičky nechám voľné. Dám do rozpálenej trúby. Keď vidim, že sa špargľa trochu opiekla a tvorí sa kôrka, to asi tak za 5 minút. Vytiahnem z trúby, dám dole papier a nesiem na stôl. No, na môj dušu je to pekné a vynikajúco voní. A keďže mi ostala ešte smotana, tak ju priložím mierne osolenú v omáčniku a každý si pridá podľa chuti.

Špargľa po holandsky.

Priznám sa že tento recept som vyšťúral z francúzskej kuchárskej knihy, ktorá toho pamäta hodne. Je z roku 1937. Dostal som ju od môjho profesora, ktorí ma súkromne viedol po výtvarnej stránke fotografie. A to bolo tak pred viac ako 30 rokmi. Preto sa chcem poďakovať Igorovi za vynikajúce zážitky, ktoré sme po takto pripravenom jedle mali.

Tak a ideme na to. Pripravím si na varenie špargľu. Zakiaľ sa špargľa varí, pripravím si holandskú omáčku takto: Do malého randlíka dám polievkovú lyžicu vody a pridám dve žltká. Osolím a položím randlík do vriacej vody a miešam a miešam až žltka zhustli. Vytiahnem randlík z vody a pridam kúsok másla a miešam a miešam metličkou. Máslo sa topí a už sa netopí. Položím znova do vrelej vody a pridám ďalši kúsok másla a miešam kým sa nerozpusti. Miešam... až miniem na to celú štvrtku másla. Máslo používam kravské, najradšej mám zvolenské. Joj to je dobré máslo aj ku kaviaru a ...
Neodbočujme, mám teraz krásnu zlatistu a chutnú omáčku. A keď ju ochutnávam oh... no jo, je to vrchol gastronómie. Pre ústa znamená všetko: lahodnú chuť, lahodnú vôňu, nehu, sametový pocit, hebkosť.

Dosť poézie, lebo nám omáčka vychladne aj so špargľou. Tak cvalom k stolu a vychutnajte si to so mnou. A nezabudnite lahodné biele víno a o poetický večer postarané.

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára