pondelok 11. júna 2012

Rýchly syrový šalát

Klasika, večer a ohlási sa návšteva. Nečakaná. Samozrejme, dávajú si pozor čo skonzumujú. Tak ešte aj na toto treba brať ohľad. Odbehnúť preč nestíhate, aby si hosť nemyslel, keď príde a vy doma nebudete, že ho ignorujete. Tak čo rýchlo pripraviť?

Kuknem do chladničky. Paradajky, nakladačky, ktoré sú pripravené na kvasáky, cibuľka, balkánsky syr. No základ by bol.
Rýchlo do mrazničky dve fľašky tramínu červeného. Kým hostia prídu bude mať akurát svojich 10-12 stupňov C. Prečo zrovna toto? No minulý rok bol jeden z najlepších vinárskych rokov. Môj jeden z tohtoročných favoritov je JM Vinárstvo Doľany a jeho Tramín červený, zlatožltej farby s mierne olejovitou textúrou a nezameniteľnou vôňou, spolu so syrom urobí v ústach lahodnú chuť a zvýrazni korenie na obidvoch stranách.

Tak rýchlo do práce. Do misy dám paradajky, cibuľku, uhorky a rýchlo ich premyjem. Do pripravenej väčšej porcelánovej misy nalejem trochu olivového oleja, rozotriem po celej mise. Olúpem cesnak roztlačím a potriem misu. Nakrájam na hrubšie plátky nakladačky a dám do misy. Nakrájam cibuľku a pridám do misy. Premiešam. Zoberiem paradajky pokrájam ich na mesiačiky a pridám do misy. Pridam trochu čierneho korenia a všetko poriadne premiešam. Vezmem syr nakrájam na kocky, pridám do misy, dobre premiešam. Dám do chladničky schladiť.

Keď hostia prídu, vytiahnem víno a podávam na privítanie. Nasekám ešte petržlenovú vňať, ktorá je vždy pripravená vo vode v pohári.

Dám na stôl a každy si berie podľa chuti. Táto kombinácia je jedna z vynikajúcich možnosti ľahkej večeri.

V pohároch sa trblieta zlatožltý mok a debata môže začať...


Foto: © Laco Zachar

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára