Listujem v čerstvej kuchárskej knihe. Získal som ju podpísanú od majstra Mirek Horák na slovo vzatého odborníka na gastronómiu. No, keď som sa zúčastnil prezentácie moravskej kuchyne v Bratislava Flag Ship Restaurant.
Tak listujem, čitam. A narazil som na jeden zaujímavý recept.
Pripomenulo mi to niečo z dávnych dôb, keď som bol aktívny v treťom sektore. Ale o tom sa rozpíšem niekedy inokedy. Teraz vám predstavím super moravou voňavý recept
Pozrime sa čo Majster Horák vraví: "V západních zemích panuje a učí se názor, že lidová strava je nejperspektivnější složkou lidové kultúry se spoločenskými a kulturními ambicemi, a ja tvrdím že tak tomu začína být konečne i u nás"
Predsa dobré jedlo v nás vyvolá spomienku na nejaky kraj. Špagety nám pripomenú taliansko, zapekané slimáky francúzsko, čabajku maďarsko, či bryndzové halušky slovensko. Tak prečo nevyužívame svoje domáce jedlá aj pre zahraničných hostí. Lebo keď si prečítajú alebo započujú niečo čo sa týka kraja kde boli, tak sa im vybaví ta najlepšia spomienka. O tom je dobré domáce jedlo.
Ale poďme k moravskej kuchyni.
Uvaríme 750 g zemiakov. Medzi tým si pripravíme 200 g hrubej múky, 50 g krupice, štvrť kila vareného alebo udeného mäsa na drobno posekaného. 2 ks vajec, sol, olej na vyprážanie.
Po vychladnutí zemiaky nastruháme, pomiešame s múkou vajíčkami, krupicou soľou a urobíme cesto. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik a nakrájame 20 cm dlhé a 5 cm široké pruhy. Na obdĺžniky dáma po celej dĺžke nakrájané mäso, ktoré dobre okoreníme, čiernym korením, soľou a mletou paprikou. Urobíme z nich valčeky, stočíme do špiráli a vyprážame. Podávame s kapustou alebo špenátom.
Tak aj ja vravím dobru chuť a "ať vám šmakuje"
Kuchářka krajových receptů: Jak šmakuje Moravskoslezsko?
Autor receptu: Pavel Kořízek
Foto: reprodukcia © Karel Kita
CzechTourism Slovensko
Vyhľadávať v tomto blogu
Články na diely
Culinary
Diary travel
Česko
Čína
Francúzsko
Chorvátsko
India
Maďarsko
Rakúsko
Slovensko
Taliansko
Prebraté články
Culinary
Culinary - Obsah
varecha.pravda.sk
Language
Deutsch
English
Français
Magyar
Pусский
Fotografie
wikipedia
Panoramio
Pinterest
Česko
Čína
Francúzsko
Chorvátsko
India
Maďarsko
Rakúsko
Slovensko
Taliansko
Prebraté články
Culinary
Culinary - Obsah
varecha.pravda.sk
Language
Deutsch
English
Français
Magyar
Pусский
Fotografie
wikipedia
Panoramio
Rôzné články, PR
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
variť
(20)
víno
(14)
dobré jedlo
(13)
dietetika
(12)
sommelier
(12)
koreniny
(10)
zážitok
(10)
czechtourism
(8)
liečivé
(8)
biele
(6)
tajomstvo
(6)
zelenina
(6)
Japonsko
(5)
delikates
(5)
kuchárska kniha
(5)
moravská kuchyňa
(5)
odšťavovať
(5)
surové
(5)
sušené
(5)
syr
(5)
petržel
(4)
sushi
(4)
vitarián
(4)
zdravie
(4)
Liečivé byliny
(3)
aróma
(3)
cestoviny
(3)
chudnuť
(3)
ementál
(3)
hosť
(3)
mrkva
(3)
ocot
(3)
ryža
(3)
vitamíny
(3)
šéfkuchár Horák
(3)
Bratislava
(2)
afrodiziaka
(2)
chardonnay
(2)
curry
(2)
cvikľa
(2)
hostiteľ
(2)
stevia
(2)
2 vydanie
(1)
hrnčeková váha
(1)
kari
(1)
mušle
(1)
Máte tip kde dobre varia? Navštívime, ochutnáme, popíšeme, nafotíme
píšte: lacozachar(at)gmail(dot)com
píšte: lacozachar(at)gmail(dot)com
Motto:
„Sebeléčení či obnovení mechanismu seberegulace může člověk začít v devadesáti, padesáti nebo deseti letech, není v tom rozdíl. Důležitější je, že se člověk dokáže, pokud chce, skutečně sám ze svých problémů vyhrabat. Je to jen otázka času - kolik času tomu chce on sám aktivně dát,“ (Anonymus)
Archive
-
▼
2012
(81)
-
▼
júna
(18)
- Koreninová záhradka - Curry
- Sommelier - Chardonnay
- Polievka - Bigos
- Sommelier - Rulandské šedé
- Orechový likér
- Sommelier - Tramín červený
- Mak prevencia či fáma
- Plnené pečené kolienko
- Pomóóóóc horúčavy
- Zemiakové klobásky
- Rýchly syrový šalát
- Čo viete všetko o káve?
- Nepečený dezert
- Liečivé byliny v kuchyni
- Karas na masti
- Prečistime si organizmus
- Cvikľa
- Špargľa
-
▼
júna
(18)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára