streda 27. júna 2012

Polievka - Bigos

Cele dni mi hudie v hlave bigos po polsku, to bude asi tým, že som čítal nedávno Švejka, kde Baloun ako dokonalý nedožera čo si o tom vravel. Ale spomenul som si na jedného pána, s ktorým sa dobre rozprávalo o varení.
A rád by som vám tu predstavil moravskú verziu tejto veľkolepej polievky "Bigos"

Polievka, ktorá je tradičná v Poľsku či v Litve. Bigos nie ako poniektorý vravia bigoš ale bigos. Jeho základom je kapusta a mäso.

Existuje mnoho verzii a spôsobov prípravy. Tradične v každom recepte sa objaví kyslá kapusta, červené mäso, udený bôčik, klobáska, huby, koreniny. Podľa starých poľských receptov sa ku koncu varenia pridáva aj med.
V inej verzii tejto polievky sa pridávajú sušené slivky, červené víno ba niekde aj paradajkový pretlak. Ako správny guláš je vždy lepší čim sa viac dní podáva. Servírujem ho v chlebe.
My sa pozrime ako ho varí naslovovzatý majster šéfkuchár p. Mirek Horák aj so svojím asistentom Tomáš Smoček.

Nebudem vás tu trápiť receptmi ale pozrime si video.
Tak ochutnajme moravskú verziu. Pozývam vás Jak šmakuje moravskoslezsko.

Takto to varí šéfkuchár p. Mirek Horák z Hospody Kýčerka a kde ich nájdete?



Foto: © Alberto Racatumba

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk CzechTourism Slovensko


Zväčšiť mapu

0 komentárov:

Zverejnenie komentára